Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

Σαφείς εξηγήσεις, αλλά και ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις πολλαπλές και ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες σε κρίσιμους τομείς  που είχε το Υπουργείο Αιγαίου πριν αυτό ενταχθεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητά ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, με ερώτηση του προς τον κ. Πρωθυπουργό που κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης (22-1-2008) στη Βουλή.

Ο κ. Σηφουνάκης στο κείμενο της ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα πως με την ένταξη του Υπουργείου Αιγαίου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά καταργήθηκε το Υπουργείο των Αιγαιοπελαγιτών που ίδρυσε το 1985 ο Αντρέας Παπανδρέου. Τονίζει ακόμα πως ουσιαστικά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους οι Περιφερειακές Υπηρεσίες «Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς» που εγκαθιδρύθηκαν στα νησιά την περίοδο 2000-2004 και ότι έχει απαξιωθεί το μεγάλο θεσμικό έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς που διαμορφώθηκε την προαναφερθείσα περίοδο. H σκόπιμη απαξίωσή τους είναι σε τέτοιο βαθμό που εδώ και τέσσερα χρόνια κανείς Υπουργός ή Υφυπουργός δεν επισκέφθηκε καμία από τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Σηφουνάκη προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον κύριο Πρωθυπουργό


Παρά την ρητή προεκλογική διαβεβαίωση της παράταξης σας, με τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 εντάξατε το Υπουργείο Αιγαίου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά καταργήθηκε το Υπουργείο των Αιγαιοπελαγιτών που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου πριν είκοσι τρία χρόνια (1985).
Έστω όμως και κάτω από το νέο σχήμα, αφού για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση του 1974 τοποθετήσατε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Υφυπουργό, οι Αιγαιοπελαγίτες ανάμεναν ότι ο Υφυπουργός θα εγκαθίστατο  στην έδρα του τ. Υπουργείου Αιγαίου στην πόλη της Μυτιλήνης και θα ασκούσε όλες τις  αρμοδιότητες του τ. Υπουργείου Αιγαίου, όπως εκείνη της προστασίας του περιβάλλοντος που υπήρξε βασική αρμοδιότητα του.
Δυστυχώς όμως:
• Η νέα ηγεσία του Υπουργείου εδρεύει ως επί το πλείστον πλέον μόνιμα στον Πειραιά όπου η έδρα του τ. αυτοτελούς Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

• Οι δέκα περιφερειακές υπηρεσίες «Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς» διάσπαρτες σε ανάλογα νησιά στελεχωμένες από Αρχιτέκτονες, Περιβαλλοντολόγους και Διοικητικό προσωπικό έχουν αφεθεί στην μοίρα τους. Ουδέποτε από τον Μάρτιο του 2004 τις επισκέφθηκε η πολιτική ηγεσία ή συγκάλεσε σύσκεψη για να ενημερωθεί ή να δώσει κατευθύνσεις.
• Το μεγάλο θεσμικό έργο για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς που διαμορφώθηκε μέχρι το Μάρτη του 2004 έχει απαξιωθεί και οι νέοι επιστήμονες παραμένουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς, σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Αιγαίο κυρίως από την υπερδόμηση και την αυθαίρετη δόμηση πολλαπλασιάζονται.
Αντί  όλων αυτών ο Υπουργός Ε.Ν.Α.Ν.Π. ανακοινώνει την ίδρυση «Φίλων του Φεστιβάλ Αιγαίου» από φορέα που σύστησε από συμβούλους και φίλους του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Την αρμοδιότητα των ακανθωδών θεμάτων του περιβάλλοντος στο Αιγαίο σκοπεύει να τα μεταφέρει σε άλλο Υπουργείο;
2. Αν όχι, σκοπεύει να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του τ. Υπουργείου Αιγαίου στον Υφυπουργό του νέου Υπουργείου «Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» με την υποχρέωση να εγκατασταθεί στην έδρα του τ. Υπουργείου και να ενεργοποιήσει τις Υπηρεσίες του;
3. Τα εκκρεμή Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία του περιβάλλοντος στο Αιγαίο όπως για την Σάμο τα οποία μάλιστα έτυχαν της επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Δήμο Γέρας, το Βιότοπο της Γέρας κ.α.  σκοπεύει να  ολοκληρώσει την θεσμοθέτησή τους;
4. Τον Νόμο 3201/2003 του τ. Υπουργείου Αιγαίου για την «Απόσυρση κτιρίων ασύμβατων με το περιβάλλον του Αιγαίου» σκοπεύει να τον ενεργοποιήσει και πότε;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ